Kā iekļaut sevi kredītu melnajā sarakstā?

Kad steidzami vajag naudu un nezini, kur aizņemties, reizēm tiek pieņemti nepārdomāti lēmumi. Lai aizdevums bankā, no drauga vai pie citiem aizdevējiem būtu izdevīgs ir jāvērtē tā izsniegšanas nosacījumi un izmaksas. Ja tas netiek darīts, vēlāk var nākties būtiski pārmaksāt.

Ko darīt cilvēkiem, kas aizņemas naudu nepārdomāti, to apzinās, bet nespēj apstāties? Šobrīd ir radīts risinājums, kas ļauj ar vienu iesniegumu liegt sev saņemt kredītu lielākajā daļā nebanku kreditēšanas uzņēmumu.

Kas jādara, lai aizliegtu sev aizņemties?

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija (LAFPA) (iepriekš Nebanku aizdevēju asociācija) apvieno  nebanku kreditorus, līzinga pakalpojuma uzņēmumus un savstarpējo aizdevumu platformas. Lai aizliegtu sev ņemt kredītu no 10 nebanku kreditoriem vienlaicīgi ir jāuzraksta iesniegums.

Rakstot iesniegumu, jūs varat izvēlēties cik ilgi vēlaties liegt sev kredītu pie nebanku aizdevējiem. Varat izvēlēties termiņu no 1 līdz 3 gadiem. Šāda iespēja ir izveidota, lai pasargātu kredītņēmējus, kas nespēj plānot savas finanses un mēdz rīkoties impulsīvi.

Pēc iesnieguma pieņemšanas jūs vairs nevarēsiet aizņemties šādās vietās:

  • Vivus (info@vivus.lv)
  • Smscredit (info@smscredit.lv)
  • Ondo (info@ondo.lv)
  • Bino (info@kimbi.lv)
  • Kimbi (info@kimbi.lv)
  • Iespēju kredīts (info@iespejukredits.lv)
  • Atrais.lv (info@atrais.lv)
  • Finanza (info@finanza.lv)
  • Banknote (info@delfingroup.lv)
  • Vizia (info@delfingroup.lv)
  • Mogo (info@mogo.lv)

Iesniegums par kredīta neizsniegšanu

  • Parakstīts iesniegums ir jāsūta pa pastu uz LAFPA biedru pasta adresi. Kontaktinformāciju meklējiet norādīto uzņēmumu tīmekļa vietnē.
  • Otra iespēja ir nosūtīt iesniegumu elektroniski uz jau pieminēto uzņēmumu saziņas e-pastu, to iepriekš parakstot ar elektronisko parakstu.
  • Iesnieguma paraugu meklējiet LAFPA vietnē > Klientiem > Iesniegums par kredīta neizsniegšanu vai lejupielādējiet šeit.

Iesniegums tiek izskatīts 10 dienu laikā. Ja būs neskaidrības, aizdevēja pārstāvji sazināsies ar jums, lai precizētu informāciju. Telefona zvana laikā viņi var pārprasīt, vai tiešām vēlaties iekļaut sevi kredītu melnajā sarakstā. Ja esat izlēmuši, nemainiet savu lēmumu un sakiet, jā.

Vai es varu atteikties no kredītu saņemšanas jebkurā uzņēmumā?

Diemžēl, nē. Jau minētā iespēja atteikties no kredīta saņemšanas uz termiņu no 1 līdz 3 gadiem attiecas tikai uz LAFPA biedriem.

Latvijā ir vēl vairāki patērētāju kreditēšanas uzņēmumi, kas nav LAFPA biedri un nepiedāvā šādu iespēju. Tāpat arī Latvijā reģistrētās komercbankas un ārvalstu banku meitasuzņēmumi Latvijā nepiedāvā iedzīvotājiem iespēju iekļaut sevi reģistrā, kas liedz aizņemties.

Vai kredīti šobrīd tiek piešķirti visiem?

Par laimi kreditoriem tagad ir pienākums izvērtēt kredītņēmēja maksātspēju pirms aizdevuma izsniegšanas. Tas nozīmē, ka situācijās, kad ir šaubas par cilvēka iespējām atmaksāt aizdevumu, kredīts vispār netiks piešķirts.

Vairumā gadījumu stingrākas prasības kredīta izsniegšanai ir bankām. Aizņemties naudu ar sabojātu kredītvēsturi vai apšaubāmiem ienākumiem bankā nebūs iespējams. Tāpat arī patēriņa kreditēšanas uzņēmumi vairs neraujas izsniegt aizdevumus pa labi un pa kreisi.

Secinājumi? Privātpersonām saņemt kredītu Latvijā kļūst grūtāk, jo kritēriji ir stingrāki. Savukārt tie, kas nav droši par savām spējām atturēties no kredītu ņemšanas var iekļaut sevi LAFPA reģistrā. Pēc iesnieguma apstiprināšanas kredīta ņemšana pie LAFPA biedriem tiks liegta uz 1, 2 vai 3 gadiem.